Docela častým jevem v tracku začínajícího producenta je nesourodá hlasitost mezi jednotlivými zvuky/nástroji. Proto bych se v tomto dílu chtěl věnovat troše teorie o hlasitosti a jak si ji udržet v té správné míře.

Úvod a moje norma

Tento díl bude částečně navazovat na můj předchozí příspěvek o bussingu, tak pokud ti některé věci nebudou dávat smysl, zkus ho hledat tam :-). Kdysi jsem se na toto téma bavil s kamarádem (též producentem, ale dnes již neaktivním), který teorii zvuku rozumí mnohem lépe a jeho rada zněla dávat vše co nejtišeji. Nicméně jsem ho ne až tak úplně poslechl a nakonec se můj zvyk ustálil na hodnotě -8dB :-). Toto bude tedy referenční hodnota, ke které se budu ve svých tutoriálech odkazovat, neboli první pravidlo zní:

Žádný kanál nesmí dosáhnout vyšší hlasitosti než -8dB

Ok, to bychom měli, ale jak už to v životě chodí, občas se výjimka najde, ale o tom později …

Co by mělo mít v mixu nejvyšší hlasitost?

Kick, snare, všechny nástroje, které mají “hlavní úlohu” a pak samostatně busy: Beat a Perkuse (i když perkuse bych ve finálním mixu doporučil dát o něco tišeji).

Co bude mít v mixu nižší hlasitost?

Doplňkové nástroje, některé samostatné perkuse, pady, FX (efekty) atd.

A co bus Nástroje?

Kdysi jsem Nástroje taktéž zarovnával na -8db, ale teď je nechávám volně svému osudu, protože mám jeden takový ukazatel, který podle mého názoru dobře vypovídá o tom, jak kvalitní mám mix.

Jak se tedy pozná dobrý mix?

Pokud ti na samotném závěru práce na tracku na busu Nástroje nevyskakuje hlasitost výše než -2dB, pak by se dalo říct, že máš dobrý mix. Pokud se udržíš snad i u -4dB, mix by mohl být špičkový, ale tento ukazatel je jen informativní.

Pokud se ti však hlasitost v některých pasážích tracku drží nad -2dB nebo více, něco je špatně (občasné malé překročení nevadí).

Jak si udržet hlasitost jednoho nástroje přibližně stejnou?

Použij limiter. Až na malé výjimky mívám limiter na každém kanálu až jako poslední efekt v pořadí (před ním je vždy EQ). Avšak dej si pozor, protože více komprimovaný zvuk bude mít sice taky hlasitost -8dB jako jiný nekomprimovaný, ale uchu bude znít hlasitěji. Proto tohle už musíš doladit podle svého sluchu.

A aby tento tutoriál nebyl jen čistě text, tak přihodím alespoň jeden obrázek :-). Nejlepší je kontrolovat hlasitost na velkém ukazateli, který se po označení kanálu nachází vpravo:

image