Dnes sice u Příbora foukalo slušně, ale vítr byl strašně poryvový – asi ten nejporyvovější, ve kterém jsem (nakonec) na mountainboardu jezdil. Zatímco kolega docela bojoval s ručkovým 3.5m trainer kitem, mě na zenitu popoškuboval 12.5m Aeros Alti :-D.

Větrné podmínky

Z mnohých letních slabo-větrných dnů jsem usuzoval, že když fouká pořádně, je to pořád lepší než bezvětří, ale mýlil jsem se. Po dnešku bych řekl, že pokud fouká silně poryvový vítr, je to podstatně horší, než velmi slabý vítr. Zkrátka téměř se v tom nedá jezdit. Proto jsem si dal hned ze začátku pauzu a čekal, než se vítr trochu uklidní. Foukalo zhruba 3-5m/s a najednou (hádám) tak 12m/s. Pak jsem to tedy zkusil a vcelku se v tom jet i dalo … jen jednou to se mnou docela zacloumalo, kde dráha mé jízdy začala kopírovat sinusovku :-)).

Jak s drakem neskákat

Kdysi jsem měl takovou představu, že když startuju draka přímo proti větru, on míří k zenitu a nabírá rychlost, tak že bych těsně před tím, než zenitu dosáhne, zatáhl bar naplno k sobě a udělal bych tak, na řízení nenáročný, skok. Dnes se mi to poprvé povedlo a chtěl bych trochu blíže popsat, proč to není dobrý nápad :-D. Probíhalo to asi následovně:

  1. Fouká mírně a drak stoupá přímo proti větru
  2. Jak se blíží k zenitu, vítr začíná zesilovat a drak nabírá na síle
  3. Přitahuji bar naplno k sobě, načež jsem vyzvednut pouze kousek (asi 10-20cm) do vzduchu. Hlavním problémem zde je, že nejsem vyzvednut pouze nahoru, ale i dopředu (přímo do protisměru pohybu draka).
  4. Dříve, než bych ze svého 10cm skoku začal klesat zpět k zemi, přichází poryv a náhle stoupám asi o další 1m nahoru.
  5. Drak mi přelétá nad hlavou za záda, zatímco já letím dopředu. Dochází ke zhupu zcela stejně jako na houpačce :-)).
  6. Začínám couvat dozadu a pomalu klesat k zemi, kde při zhoupnutí nemám nohy nasměrované dolů, ale cca 30 stupňů před sebe.
  7. Dopadám skoro na zadek s přechodem na záda, ale dopad je naštěstí měkký, takže vše jsem přežil ve zdraví :-).

Tak nějak bych shrnul dnešní zkušenost. Příště méně poryvů a snad se podaří natočit i nějaké to nové video :-).