Čekání bylo dlouhé, ale zážitek stál za to. Dnes jsem se konečně stavil na poštu vyzvednout si mého nového kamaráda do silného větru. V práci jsem musel skončit o hodinu dříve, protože víte, u nás na vesnici má Česká pošta otevřeno do 17h pouze ve středu a čekat o 1 den navíc bych už asi nevydržel 🙂 .

První a celkové dojmy

Dle fotek z letošního MČR v landkitingu jsem čekal barevnou kombinaci modro-oranžovou, ale velmi mile mě překvapila limetkově zelená zakončená fialovou s jednoduchým bílým oddělením tvaru zik-zak. Slunce ještě nezapadlo tak honem na kopec to proletět, když zrovna dnes je vítr hodně poryvový. Řekl bych, že foukalo něco mezi 2 až 15m/s, což je pěkný zatěžkávací test i pro ty nejhouževnatější kity.

Bar byl až směšně krátký (doslova jsem se musel pousmát), možná tak 35cm (?), ale na řízení kita to ničemu neubralo. Depower délkově kratší než u Alti 12.5qm (jezdci s kratšíma rukama určitě ocení 🙂 ), ale výkonnostně, řekl bych, standardní – snížení výkonu o cca 30-40% při úplném odtažení baru. Gyro mě také mile překvapilo, když skoro nefoukalo a kite mi stále pěkně lítal nad hlavou. I v mírnějším větru bylo při zanoření cítit, že má stále nějakou sílu. Myslím si, že na lyže bude naprosto ideální.

A co letové vlastnosti? Řekl bych, že není nic, na co bych si mohl stěžovat, prostě paráda. Velmi zajímavou vlastností Gyra však je, že nemá tendenci přelétávat za záda ani při těch největších poryvech. To jsem si ultimátně ověřil, když jsem takhle s kitem skoro od země vyletěl rovnou přes power zónu na 12 hodinu. Zrovna udeřil docela rázný poryv, kite vyletěl nahoru jak ďábel, zatímco já jsem s odtaženým barem během jediné vteřiny uběhl tak 15m 😀 . Když jsem se po doběhu podíval nad sebe, tak ten kite tam prostě byl a čekal na další povel.

Závěr

Můj celkový první dojem, který ve mně Gyro zanechalo je: vyvážený výkon, mimořádná stabilita a zcela hmatatelná manifestace toho, co představuje slovo komfort 🙂 .