V komentářích k mému letmému testu Aeros Gyro 7qm se objevil dotaz ohledně srovnání s Chimérou 8,5qm od Pegasu, tak jsem si říkal, že se to pokusím nějak důkladněji sepsat do další recenze, ať to případně poslouží i budoucím zájemcům 🙂

Předmět srovnání

V tomto příspěvku se pokusím srovnat kite Pegas Chiméra velikosti 8,5qm, model (zřejmě) 2015, vyrobený a zakoupený cca v březnu 2016 a Aeros Gyro velikosti 7qm, model (zřejmě) 2016, vyrobený a zakoupený okolo listopadu 2016. Mé srovnání se bude skládat především ze dvou částí, kterými jsou věci, kterými si jsem téměř nebo zcela jistý a pak spíše mé dojmy, neboť na řádné srovnání zatím nemám s těmito kity dostatečně nalítáno. Tedy s Chimérou už docela ano, ale s Gyrem ještě skoro vůbec. Tak pojďme na to …

Cena a vybavení

Cenově mě Chiméra vyšla na 16942,- a Gyro (po slevě) 20240,- , takže cenový rozdíl vychází na 3298 Kč. Velikostně má Chiméra o 1,5qm plochy navíc, ale to je asi jasné 🙂 . Když mi Chiméra dorazila, zjistil jsem, že onen “kite komplet” neobsahuje leash (musel jsem dokoupit), kdežto u obou kitů od Aeros, které mám, leash byl + pár nálepek na případnou opravu kitu. Dále, co si budeme povídat, batoh od Pegasu je opravdu nic moc. Kite do něho dáte, ale to je asi tak všechno. Bag od Aeros ma jednu větší kapsu nahoře, kde je leash a nálepky, pak po obou stranách dole po jedné síťované přihrádce + nad nimi popruhy pro uchycení (např. termosky, lyžařských hůlek, atd…). A celkově provedení bagu od Aeros je docela někde úplně jinde … zkrátka jeví se mi jako skutečně užitečný/použitelný (v terénu).

Provedení a vlastnosti

Když srovnám provedení obou kitů, tak Gyro mi přijde už na první pohled propracovanější. Jako jedinou konkrétní věc dokážu jmenovat např. výztuhy u komor, zbytek už je spíše můj osobní (visuální) dojem. Jak se člověk může dočíst na webu firmy Pegas, Chiméra je konstruovaná trošku jinak – celé křídlo je navázáno na jednu nosnou šňůru. Tzn. kite má klasicky 2 řídící šňůry, jednu nosnou a jednu speciální nouzovou, která po přitažení (nebo odstřelení pojistky) jakoby rozpůlí kite horizontálně, načež pak ztrácí tah a padá k zemi. Gyro kopíruje paraglidový model, kdy je křídlo rozděleno na 2 části, tak jako asi skoro u každého běžného/známého kitu. Tzn. u Gyra máte klasicky 2 řídící šňůry a 2 nosné, kde nouzový odstřel je udělán na jednu z nich. To znamená, že po odstřelu se jedna nosná šňůra vytáhne tak moc, že kite zkolabuje a začne vlát po směru větru.

Chicken loop je u Chiméry sice důmyslný, ale dojmem dosti laciný. Mám na mysli hlavně nouzovou pojistku, která je de facto pouhý plastový válec. Když jsem ho viděl poprvé, trochu jsem se lekl, jestli tohle myslí vážně, ale zdá se, že to funguje 🙂 . Odstřelit se to dá, ale zpátky se to nasazuje dosti nepohodlně. Další nevýhoda je, že nouzová šňůra (připnutá na leash) je uvězněna pod tím to válcem. Tzn. pokud pojistku neodjistíte, tak nejde vysunout. I na to asi designeři Pegasu mysleli a možná proto na tuto nouzovou šňůru umístili malou plastovou kuličku, aby šla zatáhnout rukou (nad barem). Naopak Gyro má chicken loop, řekl bych, naprosto luxusní. Jednoduchý odpal, jednoduché vrácení zpět, nouzová šňůra jde vysunout i při neodpálené pojistce a ocelové jádro – které je navíc otočné! Když např. uděláte kitem loop a otočíte barem, aby řídící šňůry nebyly překřížené, tak ty nosné překřížené zůstanou. Teoreticky si myslím, že by se s tímto jádrem dalo ručně otáčet a i ty nosné vrátit do původního stavu, ale ještě jsem to nezkoušel. Ideální však je, pokud už člověk s kitem loopuje, odmotat šňůry loopem v opačném směru 🙂 . Nicméně od pana Martina Lafka jsem slyšel, že bužírka od Aerosu má při velkých mrazech (asi pod -20 stupňů) tendenci praskat, kdežto ta od Pegasu snese více. Ale zase naopak, v létě ta od Pegasu příliš změkne a udělá se vám na ní takový nevzhledný zlom (který však na funkci nemá vliv), tak si vyber 😀 .

Trim je u Chiméry řešen formou plastových pásových popruhů (nevím, jak se to správně nazývá) s fajn přichycením “trimovacího madla” na magnet. U Gyra i Alti je to kus kovu se zpětnými zoubky. Chiméřin styl se mi asi líbil trochu více, ale na obojí si člověk zvykne. Mimochodem mám pocit, že jsem někde na internetu viděl fotky starších modelů Gyra, které měly trim stejný, jako má Chiméra dnes, tak možná měli designeři z Aerosu nějaký důvod, proč přešli na jiný.

Bar má Chiméra docela široký a těžký (relativně). U Gyra je opravdu malinký (30 – 35cm), je lehký a jedna z věcí, kterou jsem si všiml je, že Chiméra přenáší na bar více síly. Tzn. s Chimérou vás zřejmě začnou ruce bolet dříve 😀 . Dalším rozdílem, na který jsem si u Aerosu chvíli zvykal (a úspěšně zvykl) je, že otvor v baru je rozšířený pouze na straně (směrem k vám), kdežto u Chiméry na obou stranách. Důsledek to má takový, že když u Gyra s barem prudce zatočíte, bar se zafixuje a během zatáčení s ním nejde ubírat/přidávat na depoweru (pohyb od sebe/k sobě). Ale jak jsem již říkal, už jsem si na to zvykl a dnes už o tom ani nevím 🙂 .

Výkonnostně mi Gyro přišlo buď srovnatelné, anebo o něco výkonnější než Chiméra a to i přesto, že má o 1,5qm plochy méně.

Letové vlastnosti Chiméry bych hodnotil jako dobré a celkově bych jí považoval za stabilní kite. Většinou neklape, ale při velkých poryvech možná ano, kde “klapnutím” se myslí, že kite vyletí kiterovi přes zenit za záda, a to tak daleko, že se mu zbortí náběžná hrana a začne padat k zemi. Gyro na mě však působilo jako mimořádně stabilní. Při 15m/s poryvech ani neklapl, ani se nezbortil. Měl jsem dojem, že Gyro se zbortí snad jen tehdy, když vítr vypne úplně, ale asi to nebude zcela pravda (nic není dokonalé). Zatím jsem s Gyrem v takovém větru létal jen jednou a to ne více jak 30 minut. Zajímavé tedy na Gyru je, že na zenit vyletí rychle a až ho dosáhne, tak zastaví a neletí dál. To samé platí při vyletění na okraj větrného okna – téměř vždy se zastaví v takové poloze, aby se nezbortil.

Depower mají oba draci dostatečně dobrý na to, aby se dal nazvat “širokým”. Gyro má depower rozsah buď srovnatelný, anebo o něco lepší (těžko soudit).

Zatáčení má Chiméra rozhodně rychlejší, a to nejen než Gyro, ale myslím si, že snad než jakýkoliv komorový kite srovnatelné velikosti. Je to dáno stylem jejího provedení a dále mám dojem, že při přitažení baru k sobě je kite už docela dost přebržděný. V silném větru to nevadí, ale v takových 3m/s se může stát, že se mu vyfouknou komory a kite pak ztrácí sílu, rychlost a začne padat. U Gyra by se podobná věc stala asi až okolo 1 nebo 2m/s (težko hádat). Dále že by Chiméra zatáčela stejně rychle jako nafukovačka, jak Pegas na svém webu uvádí, se mi rozhodně nezdá, avšak nikdy jsem s nafukovačkou nelétal – viděl jsem ji pouze na videu 🙂 . Krom toho si nejsem jistý, jestli rychlé zatáčení je vyloženě nějaké plus. Např. Abe Alzouman mi v jedné naší elektronické korespondenci ze začátku na skoky nafukovačku vyloženě nedoporučoval právě kvůli toho, že prý když člověk omylem trochu zatáhne za jednu stranu baru, tak kite udělá loop ještě dříve, než stihneš říct “Oh shittt!” 😀 .

Závěr

Snad bylo mé srovnání vyčerpávající a prospěšné 🙂 . Osobně, kdybych chtěl být vyloženě low cost a šetřit co se dá, asi bych volil spíše bazarovou nepoškozenou Chiméru. Kdyby se našla nějaká pod 10 000 Kč, tak si myslím, že by to byl luxusní kup. Ale pokud bych měl jít do zcela nového kitu, tak bych si ty 3,3 tisíce připlatil a šel do Gyra … už kvůli toho batohu, provedení, vlastností, komfortu a obecně s ohledem do budoucna, protože s časem přicházejí vyšší nároky 🙂 .